Javascript must be enabled for the correct page display

Schopenbrouwer : De rehabilitatie van een miskend genie

Belle, van, Marcel (2021) Schopenbrouwer : De rehabilitatie van een miskend genie. Other. Uitgeverij Postbellum, Tilburg.

[img]
Preview
Text
BelleMvan-Schopenbrouwer-2021.pdf - Published Version

Download (3MB) | Preview

Abstract

L.E.J. Brouwer (1881-1966) is vooral beroemd geworden als wiskundige. Zijn fifilosofifisch werk is aanzienlijk minder bekend. Ten onrechte, meent de auteur van dit boek. Hij presenteert Brouwer als een kritisch navolger van de Duitse fifilosoof Arthur Schopenhauer (1788-1860) en toetst deze hypothese stap voor stap aan primaire bronnen en biografifische gegevens. Zo wordt gaandeweg duidelijk dat Brouwer in werkelijkheid een veel belangrijker fifilosoof was dan waarvoor hij tot nu toe gehouden werd. Maar er is meer. Het onderzoek toont niet alleen aan dat er nog altijd veel onbegrip bestaat over Brouwers fifilosofifie, ook over hem als persoon blijken de nodige misverstanden te leven. Ja, zelfs zijn wiskundig werk blijkt door de meest gezaghebbende deskundigen op dat gebied nog regelmatig onjuist te worden geduid. Ze vereren Brouwer terecht, maar om de verkeerde redenen. Volgens een bekend Cruijffiaans gezegde zie je het pas als je het doorhebt. Uit tal van voorbeelden in dit boek wordt duidelijk dat eerdere commentatoren bitter weinig van Brouwer hebben begrepen. Het beeld dat zij van hem hebben geschetst, is rijp voor de sloop. De auteur stelt er een heel andere versie voor in de plaats. Graag nodigt hij de lezer uit om deelgenoot te worden van wat hij heeft gezien.

Item Type: Monograph (Other)
Additional Information: Dit is een privé-uitgave, als tastbare herinnering aan een intensief beleefde periode van studie naar het leven en werk van L.E.J. Brouwer. Ze is niet verkrijgbaar in de reguliere boekhandel.
Uncontrolled Keywords: L.E.J. Brouwer (1881-1966), Arthur Schopenhauer (1788-1860), Filosofie
Publisher: Uitgeverij Postbellum
Place of Publication: Tilburg
Status: Published
Uncontrolled Keywords: L.E.J. Brouwer (1881-1966), Arthur Schopenhauer (1788-1860), Filosofie
Date Deposited: 25 Nov 2021 14:45
Last Modified: 25 Nov 2021 14:45
URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/360

Actions (login required)

View Item View Item